gezondheid

Hoe voorkom Kramp in kaak?

Kramp in kaak kan meerdere mogelijkheden hebben en kan ook op meerdere manieren voorkomen of genezen. Spierkramp vindt meestal plaats in een spier. De spier is tijdens de kram aangespannen. Kram ontstaat vaak als je je fanatiek hebt aangespannen. Dit kan vooral voorkomen bij korte spieren. De kramp kan je stoppen door je spier te rekken. Het gevolg kan een beurs gevoel zijn vaak samen met een zwelling. Bij mensen die gezond zijn zien we vaak krampen die zich aanzetten in de kuitspieren, voetspieren en de hamstring. Bij mensen die ALS of PLS hebben treden echter op andere plekken kramp op denk hierbij aan de handspieren, hals, kramp in kaak en tong. In de loop van deze ziekte nemen de krampen geleidelijk af. 

 

Oorzaak 

Er zijn veel verschillende oorzaken voor spierkrampen, ALS en PLS kunnen die krampen geven maar er zijn ook veel verschillende andere ziekten die de spieren aantasten, denk hierbij aan bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen door zwangerschap en verminderde lever of nierfuncties. Er zijn ook algemene oorzaken, bijvoorbeeld vochttekort als gevolg van diarree, overgeven of het gebruik van plaspillen. Kramp ontstaat dus zoals we allemaal weten door een spier die gespannen is. Je kan om dit ook te minderen kaakoefeningen te doen juist om je spieren te laten ontspannen, ze vooral niet te veel druk op de kaak want dat kan het erger maken en dat is het laatste wat je wilt. Let dus goed op wat je kaak wel en niet kan! 

 

Kaakklem

De oorzaak van iemand die kramp heeft in de kauwspieren kan pijnlijk zijn zo kan er een kaakklem optreden. Dit komt vrij zelden voor, en voor het geval het gebeurt zijn er verschillende behandelopties. Waarvan per patiënt bekeken moet worden bekeken welke behandeling het beste past. Je kan hierbij denken aan een logopedist of een speciale fysiotherapeut deze therapeut is gespecialiseerd in craniomandibulaire problematiek.  Er wordt ook advies gegeven waardoor je het kan voorkomen. Een kaakklem kan worden veroorzaakt door praten, eten, gapen ontspan je kaak altijd na elke beweging. Een kaakklem kan ook worden verholpen door een botuline behandeling, deze behandeling mag alleen gegeven worden door een persoon die gespecialiseerd is in deze behandeling. Denk hierbij aan een KNO-arts. Dit soort artsen werken in grotere ziekenhuizen/klinieken. 

 

Kaakklachten

Je hebt verschillende klachten als je last hebt van je kaakgewrichten, de volgende klachten kunnen ontstaan moe van het kauwen, pijn rondom het oor.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is Psicologa?

januari 10, 2021